Proteín v obilninách a ich význam

Obilniny patria k základným a najdôležitejším potravinám, ktoré ľudia konzumujú. Stačí sa pozrieť na našich predkov, ktorí sa už tisícročia živia celozrnnými výrobkami a sú výkonní a zdraví. Pýtate sa prečo? V prvom rade sú obilniny dôležitým rastlinným zdrojom proteínu = bielkoviny. Zároveň sú zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Mnohí ľudia dokonca tvrdia, že obilniny by pre svoju dôležitosť mali tvoriť až 50% potravy, ktorú za deň človek skonzumuje.

Prečo konzumovať celozrnné obilniny

Obilniny sú rastliny, ktoré sú pestované najmä pre zrno. Toto zrno pozostáva z klíčka, múčneho obsahu (nazýva sa aj korpus) a obalových vrstiev. Múčny obsah je tvorený zo škrobu a proteínu = bielkoviny. Obalové vrstvy sa rozdeľujú na oplodie, osemenenie a aleurónovú vrstvu. Oplodie a osemenie je tvorené z celulózy a minerálnych látok ako je napr. železo, vápno a fosfát. Klík a aleurónová vrstva zahrňuje proteín = bielkovinu, tuk, vitamíny, enzýmy, stopové prvky a minerálne látky ako je vápnik, horčík a meď.

Medzi obilniny, ktoré obsahujú najviac výživových látok patrí jačmeň, pšenica, kukurica, ryža, pohánka, ovos, proso, láskavec a raž.

Ak chceme prijímať všetky spomínané živiny, musíme konzumovať výrobky z celozrnných obilnín. Pretože väčšina výživových látok sa vyskytuje práve v šupke zrna. Keď sa odstránia klíčky a obalové vrstvy, tak z pomletého múčneho obsahu získame obyčajnú múku, ktorú nazývame biela múka. Používaním bielej múky a konzumáciou výrobkov z bielej múky prichádzame o proteín = bielkovinu, tuk, vitamíny a minerály. Aby sme o tieto výživové látky neprišli, je potrebné konzumovať celozrnnú múku a výrobky z celozrnnej múky. Navyše výrobky z celých zŕn podporujú trávenie a automaticky sťahujú črevnú svalovinu, ktorá v zažívacom trakte posúva potravu. Sú teda výbornou ochranou civilizačných chorôb (najmä rakoviny hrubého čreva). V porovnaní s výrobkami z bielej múky majú výrobky z celozrnnej múky nižší glykemický index, čo ocenia ľudia s cukrovou a aj tí, ktorí chcú schudnúť. Nevýhodou obilnín je, že niektoré druhy obilnín majú veľký obsah soli a cukru.

Celozrnná múka je oproti bielej múke obohatená o:

  • 19% proteínu = bielkoviny,
  • 36% tukov,
  • 98% vlákniny,
  • 85% vitamínu B1,
  • 50% vitamínu B2,
  • 54% vápnika,
  • 70% železa,
  • 86% medi,
  • 50% fosforu,
  • 77% zinku,
  • 100% karoténu.

Pevne verím, že už nikto z Vás nepochybuje o výhodách celozrnných obilnín a o ich prínose pre zdravie. V prípade, že nechcete konzumovať celozrnné obilniny, môžete vyskúšať konzumáciu čerstvých výhonkov naklíčených semien, ktoré majú taktiež veľa pozitívnych vlastností pre organizmus.

Prečo konzumovať naklíčené semená

Výhonky naklíčených semien sa konzumujú čerstvé, a to v dobe, keď ešte rastú. Sú ľahko stráviteľné, pretože zahŕňajú enzýmy a proteín = bielkovinu. Naklíčené semená odstraňujú z organizmu nečistoty a spôsobujú chuť na jedlo. Výhonky naklíčených semien sa využívajú najmä pri dvanástnikových vredoch, žalúdočných vredoch, pri poruchách trávenia a pri artritíde. Sú vhodné aj pri znižovaní telesnej hmotnosti a rôznych diétach. Žiaľ u nás sa konzumácia naklíčených semien využíva v malom množstve, pretože ju veľa ľudí nepozná.

Neplnohodnotný proteín v obilninách

Obilniny ako napr. jačmeň, pšenica, raž, kukurica, ovos či proso patria k neplnohodnotným zdrojom proteínu = bielkoviny. Je to preto, že obilniny neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Preto by sme mali dbať na vhodnú kombináciu obilnín s inými potravinami, ktoré sú bohaté na proteín = bielkovinu. Kombináciou obilnín napr. so strukovinami alebo mliečnymi výrobkami navýšime totiž účinok proteínu = bielkoviny v našej strave. Vyhovujúcou kombináciou je napr. ryža so syrom alebo chlieb so syrom. Veľa ľudí používa aj kombináciu obilia s mliekom, ale mali by ste vedieť, že táto kombinácia spôsobuje zahlieňovanie dýchacích ciest. Preto je správnou kombináciou napr. na raňajky konzumácia vločiek s vodou alebo müsli s vodou.

Už naši predkovia vedeli oceniť obilniny, ktoré sú zdrojom proteínu, sacharidov, vitamínov, minerálov a vlákniny, a preto by sme nemali na to zabúdať ani my. Ak teda zaradíme obilniny do nášho každodenného jedálneho lístka, získame tak dôležitý zdroj energie a zdravia, ktorý každý z nás potrebuje.


Autor: Ing. Mária Benediková24.6.2015


Všetky informácie tu uvedené majú výlučne informačný charakter. Portál nenesie žiadnu zodpovednosť za škody spôsobené ich užitím.